Valendream

Gratis verzending binnen Nederland boven de € 50,- | Free shipping CANADA over € 100,-

Share Post:

Sustainable Wrapping

De maand December is weer aangebroken. De maand van feest, gezelligheid en lekker eten!

En ook de maand waarin we ons bezighouden met welke cadeaus we voor onze familie, vrienden en geliefden onder de kerstboom gaan leggen. Maar heb je weleens stilgestaan bij de verpakkingen van deze cadeaus, of deze wel duurzaam zijn?

Sustainable packaging, oftwel duurzame verpakkingen; wat is dat nou eigenlijk? 

Sustainable packaging is de ontwikkeling en het gebruik van verpakkingen die leiden tot een betere duurzaamheid. Dit houdt in dat er meer gebruik wordt gemaakt van levenscyclusinventarisatie (LCI) en levenscyclusanalyse (LCA) om het gebruik van verpakkingen te stimuleren die zorgen voor vermindering van milieueffecten en de ecologische voetafdruk.

Onderstaande afbeelding verduidelijkt dit nog eens:

Definition of Sustainable Packaging

Om jou en de natuur een handje te helpen door je kerstcadeaus op een duurzame manier te verpakken, hebben we speciaal voor jou een korte handleiding gemaakt over verschillende soorten biologisch afbreekbare en recyclable packaging materialen:

Maar eerst, wat houdt biologisch afbreekbaar (ook wel bekend als biodegradable) precies in?

Biologische afbraak is een proces waarbij organische stoffen (d.w.z. stoffen die koolstof bevatten) afgebroken worden door de natuurlijke activiteit van levende micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Stoffen die zich op deze manier laten afbreken, noemt men biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbare en recyclable packaging materialen:

  • Papier en Karton 

Papier en karton zijn herbruikbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Bovendien zijn ze ook nog eens makkelijk verkrijgbaar. Veel verpakkingsfabrikanten bieden een milieuvriendelijke optie die is gemaakt met een hoog percentage gerecycled papier

  • Maïszetmeel 

Producten gemaakt van maïszetmeel zijn biologisch afbreekbaar en zijn ideaal voor artikelen als afhaalmaaltijden, die maar voor een beperkte tijd verpakt hoeven te worden. Verpakkingen gemaakt van maiszetmeel zijn bij uitstek geschikt voor het verpakken van etenswaren. Verder beschermen ze producten goed wanneer ze bijvoorbeeld via de post verzonden moeten worden. Maïszetmeelverpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en hebben een beperkte negatieve invloed op het milieu.

  • Bubble wrap  

Wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal. Milieuvriendelijke alternatieven zijn onder andere noppenfolie gemaakt van gerecycled polyethyleen en noppenfolie die volledig afbreekbaar is.

  • Biologisch afbreekbaar plastic 

Dit wordt nu vaak gebruikt in plastic tasjes en in andere items zoals enveloppen die worden gebruikt voor bulkmailing. Dit type plastic lost uit zichzelf op wanneer het wordt blootgesteld aan daglicht en is daarom een goed alternatief voor traditionele kunststoffen.

KIDV

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (Netherlands Institute for Sustainable Packaging) adviseert en inspireert bedrijven over Sustainable Packaging. Ze bieden ondernemers feitelijke kennis, actuele trends en praktische tools om duurzamer te verpakken. Meer weten: Kijk dan op https://www.kidv.nl/.

Amazon

Misschien zul je denken, wat maken die paar cadeaus van mij nou voor verschil? Maar als je bedenkt dat er in 2023 alleen al door Amazon per dag zo’n 1.6 miljoen pakketten werden verzonden, dan kun je je wellicht voorstellen dat sustainable packaging wel degelijk een verschil kan maken. 

Veel succes dus met het sustainable wrappen van jouw kerstcadeaus en veel geefplezier!

We live in a paradise called earth, and it’s our mission to preserve this paradise!

Nieuwste artikelen

Bekijk meer artikelen

Sustainable Wrapping

De maand December is weer aangebroken. De maand van feest, gezelligheid en lekker eten! En ook de maand waarin we ons bezighouden met welke cadeaus

Lees verder »